Vínu věnovali celý svůj život a stále je to baví

V čtenářském seriálu Dobrý farmář, jsme se v podzimním čase vinobraní vydali do vinného sklípku rodinného vinařství pana Jana Podrábského z Roudnice n. L. Ochutnali jsme mladá vína z letošní sklizně a už nyní vám můžeme prozradit, že se na Adventním farmářském trhu v neděli 14. prosince můžete těšit na svařák z mladého Svatovavřineckého.

Jak jste se k zemědělství a vinaření vůbec dostal?

Kořeny našeho rodu sahají do velkého zemědělského statku v Kostomlatech pod Řípem, ale vinařstvím se nezabýval nikdo. Po absolvování zahradnického učiliště v Litoměřicích mě osud zavál na ovocnářsko vinařskou školu do Valtic na Moravu. V tomto kraji vína se mi vinaření zalíbilo natolik, že jsem u něj zůstal. Na vinařské škole jsem poznal i svou budoucí manželku Svatavu. Po návratu do Roudnice n. L. jsem využil toho, že v zámeckém vinařství bylo volné místo sklepmistra.

Třicet let jsme bydleli na vinici Bertýnka u Bechlína, kde manželka dělala vinařku a já dojížděl do zámeckých sklepů v Roudnici n. L. jako sklepmistr a později jsem se stal vedoucím vinařství. Po roce 1989 a navrácení vinařství roudnické větvi Lobkowiczů jsme se přestěhovali na vinici Sovice a já pracoval jako ředitel Lobkowiczkého zámeckého vinařství a manželka jako sklepmistrová. V oboru jsme působili oba téměř 45 let.

Práce s vinnou révou a s vínem se nám za ta léta stala koníčkem. A tak po odchodu do důchodu nešlo najednou vinařství, kamarády vinaře a milovníky dobrého vína jen tak opustit. Proto jsme si při obnově našeho rodinného domu po rodičích vybudovali malé vinařství.

Jaký rozdíl pociťujete v současné době mezi prací ve velkovýrobě a malovinařením?

Ve větší firmě je základem úspěchu dobrý kolektiv. Agrotechnik se stará o to, aby vyrobil kvalitní a zdravé hrozny a šikovný sklepmistr musí být při zpracování pečlivka, aby to dotáhl do úspěšného konce, tedy až do láhve. A já na vše dohlížel a koordinoval, aby všechno bylo tak, jak má být. Samozřejmě, že ve skutečnosti to není tak jednoduché a skrývá se za tím spousta času, mravenčí práce, pečlivosti a boj s rozmary počasí a ne vždy to vyjde tak, jak by si člověk přál. Malovinař je na vše skoro sám a případný neúspěch nemá na koho svádět. Velká výhoda ale je, že při malém objemu výroby máte na vše více času a můžete se s vínem tak zvaně více pomazlit.

Zúčastňujete se jako malovinař soutěží vín?

Ano, již jsme se několika soutěží zúčastnili a máme první medaile. Zlatou za Svatovavřinecké na Vinařských Litoměřicích a za stejné víno stříbrnou ze Srbského Vršace. Z Národní soutěže vín 2014 České oblasti máme stříbrnou za Müller Thurgau a bronzovou medaili za růžové víno Svatovavřinecké Rosé. Myslím, že naše vína z letošní sklizně mají předpoklad dobrého vývoje a určitě obešleme několik soutěží i v příštím roce.

Máte vlastní vinice?

Máme asi 4 ha v katastru Hoštka a Brzánky, ale nechali jsme je v nájmu zámeckého vinařství. Hrozny na výrobu našich vín nakupujeme v Jeviněvském vinařství, se kterým spolupracujeme. Tuto krásnou vinici známe ještě z dob Státního statku Roudnice n. L., kdy zde bývaly vždy výborné Vavřince. Letos jsme ještě nakupovali hlavně bílé hrozny z Ovocnářství od Ing. Matouška ze Slaného, kde je také pěkná poloha vinic.

Jaká byla letošní úroda a přálo počasí vinařům?

Letošní rok začal mírnou zimou a teplým jarem, vegetace měla čtrnáct dní náskok. Druhá polovina srpna přibrzdila vinice ochlazením a deštivým počasím. Ten, kdo v některých lokalitách nezvládl včas chemickou ochranu vinic, tak  měl později problémy s rozvojem plísní a houbovitých chorob. V Jeviněvském vinařství doplňují chemickou ochranu výluhy z kopřiv a křenu. My si tedy letos stěžovat nemůžeme - jak v Jeviněvsi, tak i ve Slaném byly hrozny zdravé a to až s přívlastkovou cukernatostí. Máme kabinet a dva pozdní sběry. Nejsou problémy s vyšší kyselinou jako v loni a červená vína jsou krásně barevná a extraktivní.

Kdy budou nová vína z letošní sklizně k prodeji

Nemáme důvod na naše vína spěchat a proto je necháme v klidu dozrát. Müller a růžové předpokládáme lahvovat nejdříve v únoru či v březnu, Rulandské šedé, Chardonnay a červená vína až v druhé polovině roku 2015.

Podílí se na práci v malovinařství celá rodina?

Podle potřeby a okolností. Práce spojené s výrobou vína jsou hlavně na mne a manželce. Při lahvování nám pomáhá zeť Aleš, dcera Svatava, která má výtvarné vzdělání, je autorkou našich etiket a pomáhá s propagací. Dcera Jitka s manželem nám pomáhají při prodeji na farmářských trzích.

Jak často jezdíte na farmářské trhy v Roudnici n. L.?

Snažíme se na trzích prodávat alespoň jednou za měsíc. Adventních farmářských trhů se zúčastníme letos podruhé.

Co na farmářském trhu prodáváte?

Prodáváme celý náš sortiment lahvových vín. Nabízíme při prodeji i možnost ochutnávky vín. Dále máme v nabídce i dárková balení v krabičkách. Na podzim a při vánočních trzích nabízíme naše svařené víno. Na letošních adventních trzích budeme nabízet „svařák“ z našeho mladého Svatovavřineckého vína.

Jak velký význam má pro vás prodej na farmářském trhu

Myslím si, že je to pro nás hlavně dobrá propagace, protože na trhy chodí hlavně místní lidé, kteří nás znají z předchozího působení v zámeckém vinařství a zde vidí, že odchodem do důchodu jsme s vinařením neskončili, ale dále vyrábíme kvalitní vína, která si u nás mohou ochutnat i pořídit.

Jezdíte i na jiné farmářské trhy? Kde vaše vína mohou zákazníci ještě zakoupit?

Naše vína mohou zájemci nakoupit po telefonické domluvě hlavně u nás doma a na farmářských trzích v Roudnici n. L. Na jiné trhy zatím nejezdíme. Dále se naše vína prodávají v Roudnici ve Vinotéce pod Slavínem, v Praze v Dejvicích a dealeři zavážejí naše vína i do vinoték do dalších měst České republiky.

Co vás ve vaší práci v poslední době nejvíc potěšilo nebo naopak zklamalo

Těší nás, že přibývá zákazníků a milovníků vín, kteří se dokážou orientovat v současném trhu s lahvovým vínem a umí si vybrat to své. Vůbec mě netěší skutečnost, že je ve většině našich vinoték přebujelá nabídka sudových vín. Jako sudové se totiž nabízí i vzácné odrůdy, které jinak nestačí pokrýt ani poptávku v lahvových vínech! V jižních vinařských státech skončily dotace na vypálení neprodaného vína a tak se k nám dováží tato vína za 8 Kč litr.

Jak vidíte vaši činnost za 5 – 10 let?

Věnujeme se výrobě vína celý život a stále nás to baví, a když naše víno chutná a dělá potěšení i ostatním, máme z toho pořád velkou radost a dobrý pocit.  Sice neplánujeme rozšiřovat výrobu, ale věřím, že kvalita našich vín i pocit radosti za deset let budou přetrvávat.