Jablečný závin

15.01.2012 20:59

Jablíčka máme obvykle doma, a proto přinášíme recept na báječný a zdravý jablečný závin, nebo-li štrůdl. Budeme potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g špaldové hladké mouky
  • špetku soli
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g rostlinného tuku nebo másla
  • 65 g cukru moučky
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 7-8 lžic mléka.

Na náplň:

  • 1 kg nastrouhaných jablek
  • 100 g cukru moučky
  • skořice
  • citron
  • 80 g předem namočených rozinek

Mouku smícháme se solí, práškem do pečiva, přidáme změklý tuk, cukry, vejce a mléko. Vypracujeme jemné těsto a rozdělíme ho na tři části. Každý díl rozválíme, naplníme jablečnou náplní, přidáme rozinky, skořici a zavineme. Položíme na vymazaný plech, povrch potřeme rozpuštěným tukem a pečeme v předehřáté troubě.

Recept objevila, upekla a nafotila Svatka Jirmusová. Text Jarka Michalcová.

—————

Zpět